Tuesday, July 28, 2009

DAKWAH PEMIMPIN TERTINGGI PAS

1. KENYATAAN Presiden PAS sebagaimana sudah diketahui umum bahawa, "...Haji Hadi telah membuat kenyataan "...semua pilihanraya kecil sebelum ini keputusanya memihak kepada kita. Cuma di Batang Ai sahaja kita kalah sebab mereka ini tidak reti undi, pakai cawat lagi. Saya bukan nak hina tetapi tempat pakai yang molek, undi PAS,".

2. Inilah gambaran-gambaran kurang tepat, menghina dan memalukan yang diberikan kepada orang Sarawak. Apakah orang Sarawak tiada perasaan? Hina sangatkah orang Sarawak ? Kuno sangatkah orang Sarawak? Orang Sarawak semua bodoh belaka kah ?

Adakah ajaran agama Islam untuk menghina dan merendahkan sesuatu kaum? Bagaimana kalau penghinaan itu diberikan kepada mereka, apakah pula perasaan dan amarah mereka?

3. Kasihan orang Sarawak kerana tidak pandai mengundi, bayangkan orang Sarawak pakai cawat? Perempuan Sarawak pakai cawat, lelaki Sarawak pakai cawat? Maksudnya orang Sarawak tak ada baju, tak ada seluar, tak ada baju-baju dalam tu, hanya pakai cawat sahaja, inilah agaknya maksud Presiden PAS orang Sarawak tak reti undi, sebab pakai cawat lagi.

4. Pakai Cawat lagi maksudnya orang Sarawak diberi gambaran kuno, ketinggalan zaman, maksud lainnya fikiran orang Sarawak bodoh, ketinggalan zaman, kuno, sebab itu tidak mengundi PAS.

5. Di Sarawak, jika tidak mengundi PAS dikategorikan orang tak reti mengundi. Tak reti maksudnya tak pandai, Tak Pandai maksudnya bodoh. Orang Sarawak kata Presiden PAS maksudnya kalau nak jadi pandai, nak jadi reti undilah PAS.

6. Gambaran orang pakai cawat itu macam Tarzan atau lebih bawah dari itu, yang duduk dalam hutan, yang pakai cawat makan daging mentah, pakai cawat ramai-ramai dalam hutan, semuanya bodoh belaka ( tak reti belaka ) maksud kata-kata Presiden PAS itu.

7. Penulis dengar orang-orang Sarawak tidak kiralah Bidayuh, Melayu, Melanau, Iban, Dayak ,Kedayan, sungguh-sungguh amat marah dengan penghinaan tersebut. Sahabat-sahabat penulis di Sarawak sungguh rasa terhina dengan penghinaan tersebut.

8. Bagi penulis, Islam menganjurkan dakwah secara berhikmah dan bijaksana.

artikel http://www.jentayuabaka.com/2009/07/cawat.html

No comments: