Sunday, August 3, 2008

UMNO, PAS ,PKR dan Melayu

Seperti yang kita ketahui ketiga-tiga parti ini adalah parti yang didukung oleh bangsa melayu yang kita cintai tetapi kerana kuasa yang ingin dikekalkan mereka bergaduh sesama sendiri sehingga lupa kebanyak rakyat dibawah merana kesakitan dan kesempitan hidup.Apakah yang menjadi punca kekalutan politik melayu pada waktu ini yang menyebabkan kestabilan politik Negara terjejas?.

Jika diteliti dari pandangan seorang rakyat dan bukannya seorang ahli politik ini adalah kerana mereka begitu terdesak dengan kesempitan hidup yang mereka alami. Bukan dikatakan miskin tetapi kerana kos kehidupan yang meningkat dan tiada siapa yang membantu tidak kira kerajaan negeri yang dikuasai pebangkang ataupun kerajaan pusat. Semuanya berpunca dari orang yang mengendalikan dan melaksanakan dasar kerajaan pusat yang tidak melaksanakan dengan tepat untuk kesejahteraan rakyat. Mereka lupa mereka berasal dari mana.Apakah pegawai kerajaan ini telah lupa bahawa gaji yang mereka dapat adalah hasil dari kutipan cukai dari rakyat?. Mengapa menjadikan orang melayu susah untuk mencari nafkah pada setiap peluang dan dasar yang telah disediakan oleh kerajaan pusat.Mengapa membuat sesuatu yang memburukkan lagi imej kerajaan pusat. Kepada kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat mengapa mesti sibuk mencari salah pemimpin terdahulu sehingga lupa kesengsaraan rakyat dibawah.Mengapa sehingga hari ini tidak mekukan sesuatu untuk bangsamu.MENGAPA mesti bertelagah? Bukankah kita semua sebangsa.

Kalau difikirkan ia bukannya bermula selepas pilihanraya tetapi rungutan mereka telah lama kedengaran. Jika ditanya setiap insan bernama melayu dijiwa mereka tetap memilih UMNO tetapi mengapa kekusutan dikalangan orang melayu ini terjadi?.Mengapa orang melayu memerlukan perubahan didalam UMNO.Siapa yang mewar-warkan tentang ingin melakukan perubahan tak kira diperingkat cawangan, bahagian ataupun UMNO pusat. Siapa yang ingin memecahbelahkan orang melayu.Siapa yang mengatakan perubahan itu adalah ubat untuk UMNO? Siapa yang menjadi dalang semua ini. Sistem yang telah diwarisi oleh nenek moyang kita di dalam UMNO itu adalah satu sistem yang cantik dan tiada tandingnya sehingga ke akar umbi tetapi mengapa ia kini seperti hancur dibuai angin propaganda?Apakah kerana Pegawai-pegawai UMNO itu tidak tahu akan sistem ini atau Pemimpinnya yang tidak mengendahkan atau propaganda itu dibuat oleh Pemimpin melayu dari parti lain yang ingin menjatuhkan UMNO.Jika kita sebagai pegawai atau pemimpin mengetahui ada kesalahan berpunca dari kita mengapa kita tidak memperbaiki atau melakukan sesuatu untuk bangsa kita. Jika kita mengetahui mengapa mesti tunggu dan tiada inisiatif dari dalam diri kita sendiri.Semuanya tidak lain dan tidak bukan hanya kerana bangsa.Apakah ia satu kesalahan? Jika tiada, lakukanlah yang terbaik untuk melayu.

Semua ini bukannya untuk menyalahkan mana-mana pihak tetapi untuk mencari kesilapan kita dari mana punca orang melayu berpecah dan siapa yang mendapat habuan daripada semua yang berlaku ini.Walau dimana pun kuasa kita walau dimana pun tempat kita walau apa pun yang terjadi darah yang mengalir ditubuh kita TETAP MELAYU.Dimana semangat melayu ini menghilang?Bukankah melayu itu telah matang dan tinggi pelajarannya tidak seperti orang melayu dahulu tetapi mengapa semakin pandai melayu itu semakin lemah kita.Mungkinkah kerana kita lupa asal usul kita atau kita terlalu cepat gah sehingga lupa dan malu untuk menolong bangsa kita sendiri.

Sekarang parti yang tinggal untuk memperjuangkan melayu itu hanya UMNO sahaja. Dahulu selain UMNO kita ada parti yang memperjuangkan hak melayu iaitu PAS kononnya tetapi semenjak PAS menjadi ahli kepada Pakatan Rakyat mereka hanya membiarkan dan tidak melakukan sesuatu serta mempertahankan pabila hak melayu,ketuanan melayu dan bangsa melayu itu dipermainkan.Yang berusaha mempertahankan hanya UMNO sahaja.PKR terang-terangan bukan memperjuangkan melayu tetapi keadilan penasihatnya sahaja.Yang menjadi persoalannya sekarang ialah MELAYU itu akan pilih yang mana?Sekali lagi melayu itu didalam dilema.

Pemimpin Melayu bertelagah dengan pemimpin terdahulu. Pemimpin melayu hanya ingin memperjuangkan kuasa tidak kira apa kerugian yang dialami bangsa. Pegawai melayu tidak lagi mempunyai semangat perjuangan melayu dan anak melayu telah mati didalam politik melayu kerana takut dan percaya dengan propaganda yang ditanamkan didalam hati mereka sejak dari kecil bahawa “politik itu kotor” sedangkan didalam sejarah, politik melayu itu sebenarnya suci tetapi orang yang membawanya yang menjadikan ianya kotor .MENGAPA ini terjadi pada bangsaku. Bersama-samalah kita fikirkan….

-melayu tulen-

1 comment:

infogue said...

artikel anda :

http://berita-politik-dunia.infogue.com/
http://berita-politik-dunia.infogue.com/umno_pas_pkr_dan_melayu

promosikan artikel anda di www.infogue.com dan jadikan artikel anda yang terbaik dan terpopuler menurut pembaca.salam blogger!!!